Telefon   +48 668 873 132

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Prusaki – jak je rozpoznać, a następnie się ich pozbyć?

Pojawienie się w domu różnego rodzaju insektów jest poważnym problemem, ponieważ są one niezwykle uciążliwe, a przy tym mogą stanowić duże zagrożenie dla domowników, z uwagi na przenoszone choroby i powodowane zanieczyszczenia. Niezawodnym sposobem pozbycia się tego rodzaju intruzów będzie zastosowanie właściwie dobranych preparatów, które działają na nie nęcąco i w krótkim czasie powodują porażenie układu nerwowego lub pokarmowego. Szczególnie kłopotliwe są prusaki, które bardzo często pojawiają się w mieszkaniach, placówkach handlowych i punktach gastronomicznych. Zastosowanie odpowiednich środków na owady biegające musi jednak iść w parze z likwidacją ich gniazd oraz utrzymywaniem czystości. Przyjrzyjmy się bliżej tym owadom i sprawdźmy, jak je wyeliminować.

Co trzeba wiedzieć o prusakach?

Karaczan prusak (Blattella germanica) to niewielki owad mający ciało o długości między od 10 a 13 mm i wyposażony w trzy pary odnóży, ułatwiające mu poruszanie się po rozmaitych podłożach, w tym pokonywanie powierzchni pionowych. Cechą charakterystyczną są znajdujące się na górnej części ciała owada długie pokrywy oraz brudnożółte z czerwonawym odcieniem ubarwienie, a także okazałe czułki. Choć prusaki nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla ludzi i zwierząt, ponieważ nie gryzą, to jednocześnie mogą roznosić wiele alergenów przyczyniających się do pojawiania się objawów ze strony dróg oddechowych, są też niebezpieczne dla astmatyków. Prusaki są nosicielami licznych bakterii, w tym salmonelli oraz pałeczek E.coli. Dużym problemem jest to, że powodują zanieczyszczenie jedzenia, a także jego przyspieszone psucie.

Jak walczyć z prusakami?

Podstawą walki z prusakami jest stosowanie odpowiednich insektycydów. Poza środkami zabijającymi osobniki na różnym etapie rozwoju, należy pamiętać o usuwaniu resztek jedzenia i trzymaniu go w zamkniętych pojemnikach, a także uszczelnieniu wszelkiego rodzaju szpar oraz stałym utrzymywaniu czystości zwłaszcza w kuchni i spiżarni.